Je nutné nainstalovat Flash player

Rotava slaví 50 let od povýšení na město



Pět desítek nejvýraznějších osobností ze své současnosti a minulosti vybírá město Rotava. Hledá je prostřednictvím vyhlášené ankety nazvané 50krát Srdce pro Rotavu, do níž se od 1. dubna může zapojit široká veřejnost. Rotava tak ve společnosti  nejvýznamnějších obyvatel letos důstojně a stylově oslaví  výročí padesáti let, které uplynuly od povýšení na město. Galavečer s předáváním ocenění – nevšedně zpracovaných  upomínkových předmětů - bude 25. září jedním z vrcholů v sérii kulturních, společenských a sportovních akcí věnovaných tomuto jubileu.

„Jediným hlediskem při výběru laureátů by mělo být, zda nominovaní věnovali kus svého srdce a života Rotavě. To znamená, jestli se jakýmkoliv způsobem, v kterémkoliv historickém období a v jakémkoliv odvětví zasloužili o dobrou pověst našeho města. Chci, aby šlo o neopakovatelnou událost, při níž ohodnotíme zásluhy občanů, kteří byli nebo jsou výjimeční v kulturní, společenské, sportovní  nebo podnikatelské oblasti.  Ocenění může být samozřejmě uděleno také in memoriam,“  vysvětlila starostka Rotavy Iva Kalátová.

Své favority mohou nominovat jednotlivci i skupiny občanů. Podmínkou je, aby navrženého a jeho zásluhy stručně představili. S myšlenkou založit anketu Srdce pro Rotavu přišel před třemi lety známý rotavský patriot, geolog, publicista a externí vyučující na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy Petr Rojík. Konečné slovo bude mít při výběru skupina tvořená ze zástupců všech rotavských politických uskupení, ale také z pamětníků či kronikářů. Vyplněné anketní lístky mohou lidé do 15. května vhazovat do připravené schránky v knihovně v budově městského úřadu. 

Součástí série akcí připravovaných při příležitosti oslav bude například červnová výstava fotografií. Ta zmapuje počátky výstavby města, v němž nyní žije 3200 obyvatel. Organizátoři vyzvali občany, aby do chystané expozice zapůjčili snímky a retro předměty ze svých soukromých sbírek.

Území Dolní Rotavy bylo osídleno kolem roku 1543 poblíž dolů, hutí a železářských hamrů na Rotavském potoce. Dolní Rotava zůstává dodnes průmyslovým srdcem Rotavy. Významná byla také těžba wolframové rudy (1939 – 1950) a dobývání čediče (1785 – 1995) v lomu Kernberg, který byl největším čedičovým lomem v ČSR.

Zárodkem osídlení Horní Rotavy se stal zemědělský dvorec Winckelau při Novoveském potoce, založený kolem 1560. Jeho rozparcelováním a propachtováním mezi poddané jindřichovického panství vznikla 1696 ves Winklau, od 1847 nazývaná též Ober-Rothau. Ve 20. století se těžiště osídlení Horní Rotavy přesouvalo k západu do sídelních částí Neustadt (Glasberg), Haar, Nová Plzeň a Sídliště. V roce 1965 byla obec Rotava vyhlášena městem.


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

logo smok 9 listu[1].png

Logo DSMOK

 

Dotace ESF.jpg

 

Projekt OPŽP.png

 

DOTACE KK 2021.png