Je nutné nainstalovat Flash player

Gynekolog Josef Bolen ze Stříbrné dobyl s národním týmem zlato na MS lékařů ve fotbalu



S nejcennější trofejí  – soškou podobnou slavné Niké – se z fotbalového mistrovství světa lékařů v kalifornském Long Beach  vrátilo české reprezentační mužstvo. V čele s prezidentem týmu Josefem Bolenem, jinak známým gynekologem a zastupitelem obce Stříbrná na Sokolovsku. Nadšený sportovec  a řízný obránce klubu FK Kraslice byl před dvěma lety u toho, když se družstvo složené z lékařů všech oborů skládalo díky inzerátu, jenž vyšel v časopisu České lékařské komory. Tým pak dobyl dvě stříbrné světové medaile předloni v Maďarsku a vloni v Brazílii. Letos se čeští doktoři – fotbalisté dočkali kovu nejcennějšího. V USA vybojovali a oslavili titul lékařských světových šampionů. Za reprezentaci si z Karlovarského kraje kromě Bolena zahrál i praktický lékař z Březové na Sokolovsku Jan Lukeš.

„Můj asi životní sportovní úspěch,“ ohlédl se gynekolog Bolen nadšeně za mistrovstvím světa, jehož se zúčastnilo osmnáct zemí. Na nerovných hřištích s přerostlou travou v areálu státní univerzity Long Beach blízko Los Angeles mužstvo zvládlo šest zápasů v devíti dnech a ani jednou neprohrálo. V semifinále porazilo domácí Američany 4:1 a ranou z přímého kopu skóroval i Josef Bolen. Ten pak proměnil i rozhodující pokutový kop ve finále v dramatickém penaltovém rozstřelu proti Maďarsku. Všechny trofeje chce lékař vystavit ve vstupní hale svého penzionu ve Stříbrné, kde připravuje jakousi síň slávy. Právě tady má občanské sdružení Czech National Medical Football Team sídlo.    

Josef Bolen zažil už řadu turnajů v zahraničí. V USA poznal, že tu fotbal nemá velkou tradici ani zázemí. U hřiště chyběly kabiny, kvalita trávníku byla pod úrovní našeho okresního přeboru. Česká reprezentace se nejvíc zapotila v zápase proti Švédům a ve finále proti Maďarsku. „Nejdůležitější bylo, že jsme před tímto i před minulým mistrovstvím světa doplnili jádro týmu vždy o čtyři nové dobré hráče. Na hřišti i mimo něj vznikla výborná parta. Díky širokému kádru jsme mohli rozložit síly. I naši soupeři konstatovali, že jsme si titul za předvedené výkony zasloužili,“ přemýšlí gynekolog nad tajemstvím úspěchu.  

Nehraje se přitom v rukavičkách a zápasy nemívají exhibiční tempo. Lékaři dávají do hry všechen um, sílu i bojovnost. Zároveň se ale mimo hřiště se svými soupeři klidně přátelí. Po turnaji si vychutnali kouzlo Kalifornie na výletech do San Francisca, na lodi mezi velrybami nebo při návštěvě vinařství.

Češi zatím tak trochu tajně zatím sní, že by doktorské mistrovství světa uspořádali v blízké budoucnosti na domácí půdě před svými fanoušky. „Teoreticky by to připadalo v úvahu v roce 2018. Příští rok se totiž hraje v Barceloně, přespříští v Rakousku,“ poznamenal Josef Bolen.


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

logo smok 9 listu[1].png

Logo DSMOK

 

Dotace ESF.jpg

 

Projekt OPŽP.png

 

DOTACE KK 2021.png