Je nutné nainstalovat Flash player

Nový mobilní hospic Motýl - pomoc umírajícím



V důvěrně známém domácím prostředí, v kruhu svých blízkých, ale přitom pokud možno důstojně, bez bolestí a tedy s veškerou nutnou lékařskou péčí. Tak si přeje odejít z tohoto světa drtivá většina umírajících. Službu nevyléčitelně nemocným a jejich starostlivým příbuzným z celého Sokolovska teď nabízí nový mobilní Domácí hospic Motýl. Spolu s Farní charitou Sokolov ho založilo dobrovolnické občanské sdružení Střípky, které od roku 2003 všemožně pomáhá osamělým pacientům v léčebnách a nemocnici.

Motýl všestranně podporuje rodiny, které na sebe převezmou péči o umírajícího nemocného člověka v domácím prostředí.  "V roli dobrovolníků jsme viděli mnoho lidí, kteří ze života odcházeli sami, v neosobním prostředí a bez podpory rodiny. Nebo zemřeli doma, s bezradnou rodinou za zády a bolestivě, pokud nablízku nebyl osvícený obvodní lékař. Hospicová péče v okrese dosud citelně chyběla," vysvětlila místostarostka Sokolova a zakladatelka Střípků Renata Oulehlová, proč o založení mobilního hospice usilovala.

V Domácím hospici Motýl je připraven tým složený z lékařského specialisty na paliativní medicínu, zkušených zdravotních sester, místního faráře a dobrovolníků. Rodina má tak k dispozici zdravotníky, kteří si vědí rady, jsou připraveni 24 hodin denně pomáhat a ulevit umírajícímu od bolesti podáváním analgetik tak, aby pacient až do poslední chvíle mohl mluvit s přáteli a netrpěl.

Mobilní hospic je rovněž schopen zapůjčit důležité zdravotní vybavení včetně třeba polohovacího lůžka. Poskytne cenné rady rodinným příslušníkům, jak o nemocného správně pečovat a zvládat zdravotní komplikace. Kupříkladu bolesti, inkontinence, dehydratace nebo jak zajistit plnohodnotnou výživu. Tým umí zařídit i psychologickou a duchovní podporu.

Hospicovou službu využívají od začátku dubna první pacienti. Zdravotnický tým se může najednou starat maximálně o pět klientů v terminálním - tedy konečném stadiu života. Smutné prognózy dávají lidem v těchto případech šanci na dožití už jen několik málo dní či týdnů. Doprovázet umírajícího je moderní. Příbuzní však často neodhadnou své síly, když se rozhodnou starat se o něj doma. Pak je vyděsí pohled na člověka v žalostném stavu - zmítaného bolestí, zvracením, nespavostí, depresemi. A těsně před koncem volají sanitku. Umírající tráví čas v sanitce a na nemocniční chodbě před ambulancí. Těmto komplikacím se podle odborníků dá předejít.

"Smrt, jakkoliv je v posledních desetiletích tabuizována, k životu prostě patří a většina z nás by si přála takzvanou dobrou smrt. Pod tímto termínem si mnoho z nás představí i možnost umřít v prostředí důvěrně nám známém a blízkém, tedy v prostředí domácím. Bohužel se tak z různých příčin neděje. Velkým přínosem je propojení péče zdravotníků, sociálních pracovníků a dobrovolníků, spolu s aktivním zapojením rodiny," popisuje lékař z mobilního hospice Josef Trnka, jinak hlavně zástupce primáře z oddělení ARO v sokolovské nemocnici.

Josef Trnka (v nemocnici vede také ambulanci bolesti) oceňuje, že novou službu dobře přijímají praktičtí lékaři, kteří své pacienty většinou dobře znají. "Jako algesiolog jsem nucen řešit především nezvladatelnou bolest, ale i komplikace plynoucí z léčby. Paliativní medicína je pak aktivním přístupem k řešení těchto stavů. Jakkoliv se jedná o věci neveselé, tak k medicíně prostě patří, abychom před nimi nezavírali oči a pomohli bližnímu i v těchto těžkých chvílích," dodal lékař.

Věk nevyléčitelně nemocných v terminální fázi života klesá. Kvůli onkologickým chorobám není mobilní hospic určen zdaleka jen pro seniory. Péče o člověka umírajícího v domácím prostředí trvá průměrně tři týdny. Zdravotní pojišťovny v Česku zatím tento druh péče neproplácejí. Provoz závisí na dotacích a dárcích. Hospic Motýl za své služby účtuje rodině umírajícího denně 250 korun.

Ředitel Farni charity Sokolov Jan Sebján se neobává, že by o novou služby nebyl zájem. "Měřím to podle sebe. Stejně jako více než 70 procent lidí, kteří se vyjadřovali v průzkumu, bych i já chtěl zemřít doma a mezi svými. Ne sám a jako pouhý pacient v nemocnici," řekl Sebján. Podle něho může být smrt paradoxně vnímána i pozitivně, pokud umírající odejde hezky, důstojně. Když dostane šanci dát si věci a vztahy do pořádku, leccos urovnat. 

Karlovarský kraj je jedním z posledních regionů v zemi, kde ještě nefunguje klasický kamenný hospic. K dispozici jsou tu hospicová lůžka v Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče v Nejdku. Kontaktní pracoviště Domácího hospice Motýl sídlí na adrese Okružní 226 v Březové u Sokolova (objekt zdravotního střediska). Email - info@hospicmotyl.cz, telefon - 604 270 264.


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

logo smok 9 listu[1].png

Logo DSMOK

 

Dotace ESF.jpg

 

Projekt OPŽP.png

 

DOTACE KK 2021.png