Je nutné nainstalovat Flash player

Rotava zve na přehlídku vojenské techniky a na turistický pochod



Na přehlídku vojenské historické techniky z konce 2. světové války a hned poté na turistický pochod po naučné stezce k Rotavským varhanám zve město Rotava. Akce se uskuteční v neděli 17. května od 9.45 v areálu místního fotbalového hřiště. Vojensko-historické kluby tu na své pouti Karlovarským krajem při příležitosti 70. výročí osvobození vystaví na hodinu techniku a předvedou dynamickou ukázku.

V 11 hodin pak zájemci mohou od radnice vyrazit na turistický pochod po naučné stezce Rotavské varhany. Jako průvodce jim výkladem poslouží známý odborník a popularizátor geologie Petr Rojík. U Rotavských varhan bude pro turisty připraveno občerstvení a dětský program včetně třeba soutěže ve střelbě ze vzduchovky.

Stezka je dlouhá 6 kilometrů. Návštěvníky zavádí do různých část k jejím přírodním, stavebním, kulturním, dějinným i novodobým zajímavostem a vyhlídkám. Zajímavá místa na trase přibližuje sedmnáct informačních tabulí. Jejich náplň vychází z věrohodné literatury, archivních pramenů, autentických svědectví mnoha současných a bývalých obyvatel, občanských sdružení a úředních statistik.

Samotné Rotavské varhany jsou stěnou kamenolomu. Těžba rozkrojila pahorek jako pecen chleba. První zpráva o existenci lomu je z roku 1785. Hornina byla lámána, odvážena koňskými povozy do údolí Bystřiny, kde byla drcena a spolu s železnými rudami tavena ve vysoké peci. Čedič obsahuje 15 % oxidů železa ve formě magnetitu a jiných minerálů.

Varhany a přilehlá Skalka jsou pozůstatkem sopečných událostí, které nastaly podle radiometrického datování v třetihorách před 15 milióny let. Tvoří dva „korálky na niti“, dvě sopky na horkém švu, který se táhne v délce 18 kilometrů ve směru východ-západ od Hradecké k Počátkům.

Dvojice vrcholů Varhany a Skalka ostře ční 40 metrů nad okolím. Připomíná Trosky v Českém ráji. Masiv je rozlámán tektonickými pohyby. Jedna z trhlin přivedla magma na povrch. Hornina Varhan se podobá čediči, ale chybí jí živec a obsahuje olivín. Vyrostlice olivínu, augitu a magnetitu, viditelné pod lupou, vykrystalizovaly v hloubce, když se magma dralo vzhůru. Základní hmota obsahuje tmavé sklo s plynovými bublinkami a zrníčky magnetitu, augitu a olivínu. Zvláštností horniny je zesklovatění lávy z více než 50 %.


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

logo smok 9 listu[1].png

Logo DSMOK

 

Dotace ESF.jpg

 

Projekt OPŽP.png

 

DOTACE KK 2021.png