Je nutné nainstalovat Flash player

Ke zraněným vyjede sanitka přes česko-saskou hranici



Záchranné služby z Čech a německého Saska se dohodly na možnosti se navzájem zastupovat. Záchranáři z Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje budou moci zasahovat v Sasku a saští záchranáři zase na českém území. Náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik řekl, že je dohoda důležitá zejména pro další rozvoj cestovního ruchu, který se v Krušných horách v posledních letech rychle rozvíjí. Do budoucna by podobná dohoda mohla být uzavřena i s Bavorskem.

"Završili jsme dlouholetou snahu o to, aby zdravotničtí záchranáři mohli zasahovat na území sousedního státu v případě, že tamní záchranka nebude moci zásah provést vlastními silami. Otevřely se nové skiareály, které se plní nejen českými, ale také německými lyžaři a turisty. To také znamená větší četnost výjezdů záchranky," uvedl Pánik. Jde o první přeshraniční spolupráci tohoto druhu, v současné době se dokončuje příprava společného dohody.

Dokument by měl být schválen v orgánech Karlovarského kraje do konce září, během října se pak plánuje oficiální podpis všech zúčastněných stran. "Byli bychom rádi, kdyby se podařilo proces uzavřít tak, aby byla společná dohoda platná už před zahájením příští zimní sezóny," upřesnil náměstek. Dohoda bude platit výhradně pro případ, kdy čeští nebo němečtí zdravotničtí záchranáři skutečně nebudou mít v době zásahu možnost vyjet k člověku v ohrožení života, protože budou v téže době zasahovat jinde. "O tom, zda má k nahlášenému případu vyjet česká či saská záchranka, budou společně rozhodovat operační střediska, která posoudí, zda se někdo jen nesnaží testovat například dojezdovou dobu přeshraniční posádky.

Spolupráce se bude týkat příhraničí zhruba ve vzdálenosti do pěti kilometrů vzdušnou čarou od hranic," upřesnil Pánik. Po patnácti měsících od podpisu smlouvy se znovu sejde pracovní skupina zainteresovaných regionů z obou zemí, aby posoudila fungování systému a také to, zda nevznikají ekonomické požadavky vyplývající z rozdílu úhrad výkonů v českých a saských nemocnicích.


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

logo smok 9 listu[1].png

Logo DSMOK

 

Dotace ESF.jpg

 

Projekt OPŽP.png

 

DOTACE KK 2021.png