Je nutné nainstalovat Flash player

Parní lokomotivou na oslavy 140 let Kraslické dráhy



mkd_1886_10_01_loko_iii_322_2_kraslice_horni_nadrazi_oa_jindrichovice.jpg

Velkolepé oslavy 140 let od zahájení provozu Kraslické dráhy se odehrají v sobotu 11. června na železnici ze Sokolova do Kraslic. Protokolárním vlakem – parní lokomotivou Všudybylka z roku 1925 s historickými vozy – přijede do Kraslic císař František Josef I. s chotí a jeho následník Karel I., který na této trati koncem března roku 1918 skutečně cestoval.

V Kraslicích za doprovodu Radeckého marše přivítá císaře starosta Roman Kotilínek v dobovém kostýmu. Z historického otevřeného automobilu, v němž spolu projedou městem, nadšeně zamávají davům přihlížejících. „Kraslická dráha měla, stále má a věřím, že i nadále bude mít svůj klíčový význam pro obyvatele Kraslic a okolí jako významná a spolehlivá spojnice s okolním světem. Proto také pevně věřím v její budoucnost. Jsem velmi rád, že se kdysi ohroženou trať podařilo zachovat a za to patří velký díky jejím provozovatelům a všem, kteří se o tuto – pro mnohé dnes naprostou samozřejmost – zasloužili. Připomínkou 140 let trvání této železniční trati vzdáváme také hold stavitelům, jejich důvtipu, práci a umu a práci,“ řekl starosta Kraslic Roman Kotilínek.

V každé ze zastávek na trase bude na uvítanou připraven kulturní program - vystoupení dětí a kapel, výstavy starých železničních vozidel, hasičské techniky, železničních modelů. V Sokolově před odjezdem prvního vlaku zahraje na nádraží kapela KV Expres, k vidění bude výstava lokomotiv a prezentace autobusů. V Hřebenech cestující přivítá hrabě a hraběnka z Hartenbergu, hrát bude muzika a poteče místní pivo. Ve stanici Kraslice předměstí mohou zájemci obdivovat vystavená kolejová vozidla dopravců GW Train Regio, ČD Cargo a Sokolovská uhelná, jezdit tu bude historická drezína z muzea drezín v Čachrově a zábavu si užijí ti, kteří dokážou rozpohybovat tzv. loketské šlapadlo. Na hlavním kraslickém nádraží bude otevřena nová část expozice v Muzeu Kraslické dráhy. Z centra na předměstí a se zastávkou u Muzea venkova v areálu bývalých jatek sveze pasažéry historický autobus.

Oslavy připravuje  Železniční spolek Klub M 131.1 spolu s dopravci, městy, obcemi a dalšími subjekty. Kromě protokolárního vlaku vypraví organizátoři během dne další tři mimořádné soupravy v čele s parní lokomotivou. „Ponesou jména slavných osobností spojených se zdejším regionem – Rytíř Dotzauer, Karel I., Johann David Starck a Johann Wolfgang. Goethe. Jízdenky do historických vlaků na trase Sokolov – Kraslice půjdou do prodeje 23. května. Pro jeden směr budou stát 60 korun, děti zaplatí polovinu,“ řekl Robert Koutný z týmu pořadatelů oslav. Při příležitosti oslav výročí vyjde také publikace Kraslická dráha a v den, kdy se akce odehraje, otevřou Kraslice slavnostně nový upravený park v centru za kostelem. Odpočinkové místo ponese jméno Rytíře Dotzauera a na jeho počest tu bude umístěn artefakt v podobě pítka.

První vlaky se rozjely na Kraslické dráze mezi tehdejším Falknovem nad Ohří a dolními Kraslicemi (nyní Kraslice předměstí) přesně 1. června 1876. Postavila a provozovala ji společnost Buštěhradské dráhy, která o deset let později prodloužila trať do saského Klingenthalu. Železnice měla rozhodující význam pro hospodářský i společenský rozvoj této části příhraničí. Dnes je trať pro cestující veřejnost klíčovou přístupovou dopravní cestou do kraslického mikroregionu.

 


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

logo smok 9 listu[1].png

Logo DSMOK

 

Dotace ESF.jpg

 

Projekt OPŽP.png

 

DOTACE KK 2021.png