Je nutné nainstalovat Flash player

Kraj dá půl milionu korun na nové zimní mapy pro běžkaře



Tisíce běžkařů v Krušných horách se budou moci v zimě mnohem snadněji orientovat v systému upravovaných lyžařských tras. Karlovarský kraj poskytne obecně prospěšné společnosti První Krušnohorská dotaci celkem 498 tisíc korun na podstatné vylepšení a rozšíření informačních tabulí podél bílých stop v terénu a na vytištění mapek pro potřeby lyžařů. S dotací souhlasí Rada Karlovarského kraje a doporučila ji ke schválení krajskému zastupitelstvu. 

Z celkové částky je 332 tisíc korun určeno na výrobu a rozmístění zimních turistických map. Objeví se na 24 místech, především v prostoru nástupu do lyžařských stop a v centrech některých krušnohorských obcí. Tabule budou mít jednotnou grafickou i technickou úpravu. Současný krušnohorský systém běžkařských map je až na výjimky zastaralý, nečitelný a v některých oblastech chybí úplně – hlavně v západní části hor na Bublavě, Přebuzi, Rolavě.

Zbývajících 166 tisíc korun z krajské dotace použije První Krušnohorská o. p. s. na výrobu asi 60 kusů jednoduchých plánků běžkařských tras. Společnost je v oblasti od Bublavy po Meluzínu u Klínovce nainstaluje na už existující rozcestníky na frekventovaných křižovatkách stop. Na těchto přehledných pláncích si návštěvníci přečtou také stručná pravidla chování ve stopě. A to i v němčině a angličtině.

Další novinkou budou tištěné „trhací“ mapy lyžařských tras, které ve formátu A3 dostanou zájemci zdarma v informačních centrech, ubytovacích zařízeních nebo na obecních úřadech. K mání by měly být i v infocentrech v podkrušnohorských městech, odkud do hor vyráží nejvíce lyžařů. Aby mapa celého území zůstala dostatečně podrobná, počítá se s jejím rozdělením na dvě podoblasti. Vydána  bude v celkovém nákladu 20 tisíc kusů, každá podoblast po deseti tisících kusech. 

Zlepší se informovanost, bezpečnost a komfort návštěvníků Krušných hor, které se tak přiblíží standardu českých i evropských turisticky atraktivních oblastí.   

V minulých dvou letech Karlovarský kraj poskytl finanční podporu Klubu českých turistů na instalaci rozcestníků a směrovek lyžařských běžeckých tras v Krušných horách. Významně kraj v zimě přispívá i na strojovou údržbu desítek kilometrů bílých stop.


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

logo smok 9 listu[1].png

Logo DSMOK

 

Dotace ESF.jpg

 

Projekt OPŽP.png

 

DOTACE KK 2021.png