Je nutné nainstalovat Flash player

Meziobecní spolupráce: Svazek vymýšlí, jak pomoci zdravotnictví a rozšířit sociální služby



Pět témat společných pro devět měst a obcí na Kraslicku začne na přání zdejších starostů zpracovávat odborný tým v rámci projektu meziobecní spolupráce. Projekt na Kraslicku pokračuje v prodlouženém období a jeho hlavním partnerem je Svaz měst a obcí ČR. Výsledkem bude například systematické informování veřejnosti o zdravotních službách na Kraslicku.

Občané dostanou v příštím roce jednorázově do domovních schránek letáky s nabídkou služeb všech místních praktických lékařů i specialistů, jejich telefonních čísel a hlavně ordinačních dnů a hodin. Aktualizovaný seznam lékařů pak bude pravidelně vycházet v městských a obecních zpravodajích a objeví se na webech radnic i Svazku měst a obcí Kraslicka. „Nápad se mi líbí. Lidé najdou informace o ordinacích lékařů na našich internetových stránkách a ve zpravodajích pěkně pohromadě. Nebudou se k nim muset složitě proklikávat,“ řekla předsedkyně Svazku měst a obcí Kraslicka  Iva Kalátová. Jde o jednu z forem  pomoci zdravotnictví v mikroregionu, jemuž hrozí krize kvůli neřešené generační výměně doktorů.

Svazek měst a obcí Kraslicka si nechá připravit také komunitní plán sociálních služeb mikroregionu. Vznikne rozšířením existujícího komunitního plánu města Kraslice. Dokument zmapuje síť zdejších sociálních služeb a navrhne do budoucna její možné doplnění či rozšíření. „Komunitní plán bude využitelný pro všechny obce, které o to projeví zájem. Projekt jsem navrhla s cílem, aby byl zaměřen na seniory,“ uvedla Iva Kalátová. Další chystaný projekt Svazku se zaměří na školy, kde se podle záměru starostů rozběhne vzdělávací cyklus k třídění odpadu spojený se soutěží.

 V oblasti nezaměstnanosti sice obce nemají příliš mnoho možností, jak zasáhnout. Starostové nechají rozpracovat aspoň nápad vyjednat se zaměstnavateli, aby inzerovali volná pracovní místa na internetových stránkách Svazku i na stránkách jednotlivých měst a obcí. Poslední společné téma se týká nakládání s odpadem. Města a obce na Kraslicku se pokusí z dotace nakoupit velkoobjemové kontejnery a kompostéry.


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

logo smok 9 listu[1].png

Logo DSMOK

 

Dotace ESF.jpg

 

Projekt OPŽP.png

 

DOTACE KK 2021.png