Je nutné nainstalovat Flash player

Svazek zaštítí v příští zimě úpravu běžkařských stop



Tisíce vyznavačů běžeckého lyžování v Krušných horách poznají v příští zimní sezoně, že nejen na Božídarsku, ale i na Kraslicku se pro ně mění podmínky k lepšímu. Svazek měst a obcí Kraslicka, který sdružuje devět měst a obcí, se chystá zaštítit financování častější strojové údržby bílých stop v mikroregionu a nabídnout tak rekreačním lyžařům patřičný komfort.

Běžecké lyžování jako rekreační sport má na Kraslicku dlouhou tradici. Až na pár pokusů se tu ale donedávna žádný subjekt nezabýval strojovou údržbou stop, která je jinde v Krušných horách už zcela běžným standardem. Náročnějším místním obyvatelům a návštěvníkům tak nezbývalo nic jiného, než se vydat za hranice k německým sousedům. 

Chyběla i systematická podpora financování kvalitní údržby stop. Sponzorsky a technikou se podílejí lyžařská střediska Skicentrum Bublava, VSC Klingenthal a skupina dobrovolníků z Přebuzi. Obce Bublava a Stříbrná věnovaly rok co rok ze svých rozpočtů po 20 tisících korunách, v uplynulé zimě se částkou 32 tisíc korun přidalo město Kraslice.

Od příští zimní sezony nastane změna. Financování údržby stop se ujímá Svazek měst a obcí Kraslicka, který vůbec poprvé požádá na tyto účely o dotaci Karlovarský kraj. Zároveň se Svazek pokouší s žádostí o podporu a finanční spoluúčast oslovit větší města na Sokolovsku, odkud na Kraslicko jezdí v zimě lyžovat tisíce lidí.

Pokud se podaří naplnit ambiciózní rozpočet téměř 400 tisíc korun, rozšíří se počet dnů, kdy se běžkařské trasy upravují. Běžkaři se mohou těšit, že rolba projede dvakrát týdně zdejší část Krušnohorské magistrály o délce 15 kilometrů, bublavský okruh dlouhý 10 kilometrů i šestikilometrovou trasu Jelení – Rolava – Chaloupky. Tisovecký okruh (5 km) a okruh kolem Špičáku (15 km) stroj vyznačí jednou týdně. 

Dojde tím k logickému napojení Kraslicka na Krušnohorskou lyžařskou magistrálu. Vznikne ucelený úsek Bublava – Loučná pod Klínovcem, což byla hlavní vize při zpracování krajské koncepce běžeckého lyžování v Krušných horách už v roce 2011. Rýsuje se tak zatraktivnění mikroregionu Kraslicka pro běžkaře z celého kraje, hlavně ze spádové oblasti Sokolovska.

„Všichni zástupci členských obcí a měst Svazku měst a obcí Kraslicka se shodli na tom, že prioritou v  činnosti pro následující období bude zejména podpora rozvoje turistického ruchu, kulturních a sportovních aktivit. To, že nám pomoc přislíbila i některá města a obce ze sousedních regionů, je důkazem, že se jedná o aktivity, které se týkají většiny občanů bez ohledu na místní příslušnost,“ uvedla předsedkyně Svazku a starostka Rotavy Iva Kalátová.

Kraslicko se dostává do povědomí českých i německých běžkařů, kteří chválí kvalitu stopy upravenou německým strojem. Ten z Klingenthalu zajíždí pracovat na českou stranu. Nejzajímavěji se pro návštěvníky jeví okruhy kolem Přebuzi, jejíž pláně a výhledy jsou ideální pro běžkařský sport. Pozitivem je dodržení dohody ze strany podniku Lesy ČR, který v zimním období neničí vytvořené stopy těžařskou technikou.


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

logo smok 9 listu[1].png

Logo DSMOK

 

Dotace ESF.jpg

 

Projekt OPŽP.png

 

DOTACE KK 2021.png