Je nutné nainstalovat Flash player

Předsedkyně SMOK Iva Kalátová bilancuje a přeje občanům Kraslicka hezké Vánoce



Vážení spoluobčané,

jménem starostů všech devíti měst a obcí sdružených do dobrovolného Svazku měst a obcí Kraslicka vám v tomto adventním čase srdečně přeju příjemné prožití vánočních svátků a hodně štěstí, zdraví, osobních i pracovních úspěchů v příštím roce 2016.

Konec roku bývá příležitostí pro bilancování. Věřte, že se starosty v nově složeném vedení svazku, s kolegy a partnery pracujeme na tom, abychom celkově povznesli úroveň našich od centra poněkud odříznutých a mnohdy opomíjených měst i obcí. A abychom vylepšili životní podmínky vás - občanů. Ráda konstatuji, že po letech stagnace se podařilo nastartovat užší a intenzivnější spolupráci obcí ve svazku. Bez ní bychom totiž jen těžko koordinovali naše jednotlivé plány nebo účinněji bojovali za společné zájmy.

Prvním předpokladem bylo zřízení funkce manažera svazku, jehož hlavním úkolem je připravovat a prosazovat záměry společných rozvojových plánů v našem mikroregionu. Za největší a nejviditelnější počin se dá označit rozhodnutí svazku zaštítit v nadcházející zimě financování a organizaci strojové údržby běžkařských stop na Kraslicku. Lyžaři se dočkají většího komfortu v podobě desítek kilometrů častěji upravovaných tras. A to díky dotaci od Karlovarského kraje a díky solidárnímu příspěvku všech členů svazku v podobě 10 korun za každého obyvatele.

Pokoušíme se oživit záměr vybudovat cyklostezku podél říčky Svatavy z Kraslic do Sokolova. Získali jsme pro tento smělý plán studii a děláme postupné kroky, na jejichž konci by v budoucnu za příznivých okolností mohla být realizace prvního úseku Kraslice – Oloví. Nechali jsme si zpracovat mnohem přijatelnější variantu vedení cyklostezky, která v některých místech měla být podle původního plánu vedena v sevřeném údolí po silnici.

Svazek se zapojil do projektu meziobecní spolupráce, jehož partnerem je Svaz měst a obcí ČR. Vznikla analýza a strategie správního obvodu Kraslice v tématech, která se týkají oblasti školství, sociálních služeb, odpadového hospodářství, zaměstnanosti a zdravotnictví. Z takto nastartované aktivní spolupráce obcí vzešly některé konkrétní plány, které je možné uchopit a uskutečnit. Například zpracováním společného komunitního plánu pro všechny členské obce svazku by se dala zjistit potřebnost různých forem sociálních služeb a sociálních zařízení v mikroregionu.

Podpořili jsme také finančními prostředky některé letošní kulturní akce a spolky. S dotací svazku se uskutečnill třeba Festiválek na konci světa, podporu získala také Základní umělecká škola Kraslice na účast na multikulturním festivalu v Saint Tropez. Svazek pomohl i kraslické pobočce Přední hlídky Royal Rangers v ČR nebo obecně prospěšné společnosti Kraslický šnek. 

Pokoušíme se rozhýbat informování veřejnosti o dění v mikroregionu na webových stránkách svazku. Na příští rok připravíme grantový systém, z něhož budou moci čerpat lékaři – specialisté, kteří na Kraslicku působí nebo chtějí působit. Považuji to za jeden z nástrojů, jak pomoci zdravotnictví v oblasti. Díky tlaku i našich měst a obcí se podařilo odvrátit hrozící zrušení finančního úřadu v Kraslicích. Apelujeme na Krajský úřad Karlovarského kraje kvůli nutné rekonstrukci zastaralé a na mnoha  místech i nebezpečné přístupové silnice II/210 na Kraslicko.

Milí spoluobčané, děkuji vám za přízeň a věřím, že nám ji zachováte i do budoucna. Zároveň mi dovolte, abych vás pozvala na kulturní a společenské akce, které se budou na Kraslicku v adventním čase a na přelomu roku odehrávat. Ráda se s vámi potkám nejen při těchto příležitostech.

 

Iva Kalátová

předsedkyně Svazku měst a obcí Kraslicka


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

logo smok 9 listu[1].png

Logo DSMOK

 

Dotace ESF.jpg

 

Projekt OPŽP.png

 

DOTACE KK 2021.png