Je nutné nainstalovat Flash player

Parní lokomotivou na oslavy 140 let Kraslické dráhy



mkd_1886_10_01_loko_iii_322_2_kraslice_horni_nadrazi_oa_jindrichovice.jpg

Velkolepé oslavy 140 let od zahájení provozu Kraslické dráhy se odehrají v sobotu 11. června na železnici ze Sokolova do Kraslic. Protokolárním vlakem – parní lokomotivou Všudybylka z roku 1925 s historickými vozy – přijede do Kraslic císař František Josef I. s chotí a jeho následník Karel I., který na této trati koncem března roku 1918 skutečně cestoval.

V Kraslicích za doprovodu Radeckého marše přivítá císaře starosta Roman Kotilínek v dobovém kostýmu. Z historického otevřeného automobilu, v němž spolu projedou městem, nadšeně zamávají davům přihlížejících. „Kraslická dráha měla, stále má a věřím, že i nadále bude mít svůj klíčový význam pro obyvatele Kraslic a okolí jako významná a spolehlivá spojnice s okolním světem. Proto také pevně věřím v její budoucnost. Jsem velmi rád, že se kdysi ohroženou trať podařilo zachovat a za to patří velký díky jejím provozovatelům a všem, kteří se o tuto – pro mnohé dnes naprostou samozřejmost – zasloužili. Připomínkou 140 let trvání této železniční trati vzdáváme také hold stavitelům, jejich důvtipu, práci a umu a práci,“ řekl starosta Kraslic Roman Kotilínek.

V každé ze zastávek na trase bude na uvítanou připraven kulturní program - vystoupení dětí a kapel, výstavy starých železničních vozidel, hasičské techniky, železničních modelů. V Sokolově před odjezdem prvního vlaku zahraje na nádraží kapela KV Expres, k vidění bude výstava lokomotiv a prezentace autobusů. V Hřebenech cestující přivítá hrabě a hraběnka z Hartenbergu, hrát bude muzika a poteče místní pivo. Ve stanici Kraslice předměstí mohou zájemci obdivovat vystavená kolejová vozidla dopravců GW Train Regio, ČD Cargo a Sokolovská uhelná, jezdit tu bude historická drezína z muzea drezín v Čachrově a zábavu si užijí ti, kteří dokážou rozpohybovat tzv. loketské šlapadlo. Na hlavním kraslickém nádraží bude otevřena nová část expozice v Muzeu Kraslické dráhy. Z centra na předměstí a se zastávkou u Muzea venkova v areálu bývalých jatek sveze pasažéry historický autobus.

Oslavy připravuje  Železniční spolek Klub M 131.1 spolu s dopravci, městy, obcemi a dalšími subjekty. Kromě protokolárního vlaku vypraví organizátoři během dne další tři mimořádné soupravy v čele s parní lokomotivou. „Ponesou jména slavných osobností spojených se zdejším regionem – Rytíř Dotzauer, Karel I., Johann David Starck a Johann Wolfgang. Goethe. Jízdenky do historických vlaků na trase Sokolov – Kraslice půjdou do prodeje 23. května. Pro jeden směr budou stát 60 korun, děti zaplatí polovinu,“ řekl Robert Koutný z týmu pořadatelů oslav. Při příležitosti oslav výročí vyjde také publikace Kraslická dráha a v den, kdy se akce odehraje, otevřou Kraslice slavnostně nový upravený park v centru za kostelem. Odpočinkové místo ponese jméno Rytíře Dotzauera a na jeho počest tu bude umístěn artefakt v podobě pítka.

První vlaky se rozjely na Kraslické dráze mezi tehdejším Falknovem nad Ohří a dolními Kraslicemi (nyní Kraslice předměstí) přesně 1. června 1876. Postavila a provozovala ji společnost Buštěhradské dráhy, která o deset let později prodloužila trať do saského Klingenthalu. Železnice měla rozhodující význam pro hospodářský i společenský rozvoj této části příhraničí. Dnes je trať pro cestující veřejnost klíčovou přístupovou dopravní cestou do kraslického mikroregionu.

 


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

logo smok 9 listu[1].png

Logo DSMOK

 

Dotace ESF.jpg

 

Projekt OPŽP.png

 

DOTACE KK 2021.png