Je nutné nainstalovat Flash player

Astronomický ústav má v Šindelové stanici pro pozorování meteorů



Vzácné jevy na obloze, respektive přelety bolidů – tedy meteorů, začali v Karlovarském kraji sledovat vědci z Astronomického ústavu AV ČR. V Šindelové umístili speciální automatickou bolidovou stanici, která fotograficky a fotoelektricky kontinuálně celou noc sleduje oblohu, pořizuje celooblohové fotografie a zaznamenává světelné jevy. Spolu s dalšími dvanácti kamerami v republice tak tvoří bolidovou síť, která slouží k zaznamenávání přeletů jasných bolidů nad územím nejen ČR, ale celé střední Evropy. Uvedl to zpravodajský server deník.cz

„Tato automatická bolidová kamera pracuje zcela autonomně bez nutnosti jakékoliv lidské pomoci a obsluhy. Sama si vyhodnotí, zda jsou pozorovací podmínky vhodné pro fotografování a od soumraku do svítání každou noc pořizuje záznamy celé oblohy," přiblížil Pavel Spurný, vedoucí Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR. Odborníci jsou podle jeho slov díky těmto záznamům schopní určit, jaké těleso daný světelný úkaz způsobilo, odkud k nám přilétlo, jak bylo velké a z jakého materiálu bylo. „Dokážeme pak také určit, kudy přesně atmosférou letělo a zda zcela shořelo, nebo mohlo dopadnout na zemský povrch a v tomto případě určíme i kde."

Bolidová stanice umístěná v blízkosti šindelovské klimatotologické stanice doplnila síť totožných kamer, které jsou řízené z Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. „Celkem máme na našem území 13 takových stanic a koordinujeme činnost dalších prakticky ve všech sousedních zemích. Nejblíže k Šindelové máme kamery na Přimdě v západních Čechách a v Růžové u Děčína v severních Čechách," poznamenal . Vědecký experiment přitom astronomický ústav provozuje už od šedesátých let minulého století. „Současné přístroje, tedy i ten v Šindelové, jsou nejlepší přístroje svého druhu na světě. Celou dobu jsme sháněli vhodnou lokalitu v Krušných horách a až letos se nám podařilo dohodnout a umístit kameru aspoň v okrajové části Krušných hor," doplnil Spurný s tím, že stanici v Šindelové ještě zřejmě v budoucnu doplní celooblohový bolidový spektrograf.

Díky vědeckému experimentu už astronomický ústav dokonce určil celý rodokmen meteorů. Zachytil také letos v dubnu přelet jasného meteoru nad republikou. Vzácné přírodní úkazy pak vědci podrobně popsali."


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

logo smok 9 listu[1].png

Logo DSMOK

 

Dotace ESF.jpg

 

Projekt OPŽP.png

 

DOTACE KK 2021.png