Je nutné nainstalovat Flash player

Muzeum Kraslické dráhy opět otevřeno



Kraslické nádraží 1886Muzeum Kraslické dráhy se po zimní přestávce opět otevřelo pro veřejnost. V prostorách bývalé restaurace na vlakovém nádraží v Kraslicích je každou sobotu od 9 do 16 hodin ve dvou výstavních sálech k vidění řada exponátů a výstavních panelů, které dokumentují nejen zajímavý vývoj regionální dráhy Sokolov – Kraslice – Klingenthal, ale i dalších navazujících tratí na české a německé straně hranice. Některé vystavené unikáty si mohou návštěvníci i osahat a vyzkoušet, jak fungují.

První místnost představuje železniční infrastrukturu a zahrnuje části traťových mechanismů, návěstidla, sdělovací techniku. Druhá je věnována samotné přepravě, obdivovat a studovat se tu dá například stroj na tisk lepenkových jízdenek či plány stanic a jiné písemnosti. Železniční spolek Klub M 131.1, provozovatel muzea, připravuje na letošní rok rozšíření expozice o sekci, jejímž tématem bude autobusová doprava.

„Od kraslického pana  faráře jsme získali v kostele nalezenou dřevenou tabuli s německy psanými odjezdy autobusů. Pochází z konce 2. světové války. U kostela v Kraslicích setotiž nacházelaústřední autobusová zastávka," popsal nový exponát Robert Koutný z Klubu M 131.1. V nové místnosti se objeví i předměty s vazbou k lanovkám v okolí Kraslické dráhy, informace o slavných cestujících (například císař Karel I.) nebo o dvou filmech, které se na zdejší dráze natáčely. Kraslická trať si zahrála ve snímcích Poupata (z roku 2011) a Zocelení (z roku 1950). Do nové sekce se přesune část expozice věnovaná spisovateli Arnoštu Lustigovi, který za 2. světové války v dubnu 1945 uprchl mezi Kraslicemi a Klingenthalem z transportu smrti a na sousední staniční budově má od loňského roku pamětní desku.

„ Kromě přípravy expozice v bývalé restaurační kuchyni bude jedním z hlavních našich úkolů vylepšení vzhledu budovy. Objekt je zatím v majetku Správy železniční dopravní cesty. Zažádali jsme o její odkoupení,“ uvedl Robert Koutný.

V loňské sezoně si Muzeum kraslické dráhy prohlédlo odhadem čtyři sta zájemců. Letos bude otevřeno každou sobotu až do 24. října. Cena vstupného pro děti činí 10 korun, dospělí zaplatí 20, zvýhodněná rodinná vstupenka stojí 40 korun. Více se zájemci dozvědí na internetových stránkách www.mkd.websnadno.cz


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

logo smok 9 listu[1].png

Logo DSMOK

 

Dotace ESF.jpg

 

Projekt OPŽP.png

 

DOTACE KK 2021.png